Dengeli ve sağlıklı beslenmenin beslenmede her besin grubundan yeterli ve dengeli miktarda alınmasının önemli olduğunu vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Başak İnsel Aydın, diyette vazgeçilmez 10 besin çeşidini ve vücuda etkilerini anlattı:

KİVİ

Aydın, \"Kivi içerisinde bol miktarda vitamini bulundurur. C vitamini antioksidan bir maddedir ve vücudumuzu koruduğu kanıtlanmıştır. Düzenli tüketildiğinde kardiyovasküler hastalıklardan kansere ve obeziteye karşı pek çok sorunda etkili olduğu görülmüştür\" dedi. 

SARIMSAK 

\"Sarımsakta bulunan allık sülfiritler bağışıklık sistemini güçlendirir, tümör hücre çoğalmasını baskılayan enzimleri uyarır ve kandaki kolesterol düzeylerini azaltır\" diyen Aydın, \"Sarımsağın en iyi bilinen etkisi kolesterol düşürücü etkisidir. Sarımsakta bulunan selenyum kalp için koruyucudur ve antioksidanların yapısına girmektedir. Günlük beslenmenizde bulundurmayı unutmamalısınız\" dedi. 

BİBERİYE 

Aydın, \"Biberiye bağırsaktaki yağı emmeden atması özelliğiyle zayıflamaya olumlu etkisi vardır. Ayrıca iyi bir kolesterol düşürücüdür\" dedi. 

KETEN TOHUMU 

Aydın \"Yüksek lif, omega 3, B-kompleks vitaminleri ve E vitamini içerir. Keten tohumunun müsilaj etkisi sayesinde kabızlığa karşı önemli derecede olumlu etkisi vardır. Dolayısıyla keten tohumu tüketerek kilo verme sürecini hızlandırabilirsiniz. 

Keten tohumunu 1 bardak suyun veya 1 kâse yoğurdun içine taze öğütülmüş bir şekilde ekleyip 30 dakika beklettikten sonra tüketebilirsiniz\" ifadelerini kullandı. 

YOĞURT 

Aydın, \"Yoğurt kalsiyumun başlıca kaynaklarından olmasının yanı sıra probiyotik içeriği zengin bir besindir. Bağırsak sağlığını korur, yağ yakımına destek olur, tansiyonu düzenler, bağışıklık sistemini güçlendirir, diş ve kemik sağlığını destekler, kolesterolü düzenler ve tatlı isteğinin önüne geçmenize yardımcı olur\"  şeklinde konuştu. 

MERCİMEK 

Balık Omega-3 deposudur diyen Aydı,  \"Özellikle mevsiminde tüketilen balık, içerdiği yağ asitleri sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için son derece gerekli bir besindir\" dedi. 

YULAF 

Aydın, \"Yulaf lezzetli, hazırlaması pratik ve vücudumuzu gün içinde ihtiyaç duyacağı birçok besin maddesine (A vitamini, B1, Demir, çinko, folat) sahip bir besleyicidir. Lif içeriği oldukça yüksektir\" ifadelerini kullandı. 

 YEŞİLÇAY 

Aydın, \"Yeşil çay antioksidan değeri sayesinde kanser riskini düşürür, vücut direncini yükseltir, Parkinson ve Alzheimer riskini düşürür, kalp sağlığını korur, yağ hücrelerini harekete geçirerek yağ yakımına da yardımcı olur\" dedi. 

SU 

Aydın, \"Vücudun temel besin ihtiyacı olan su beden ve ruh sağlığının kaynağıdır. Düzenli ve yeterli su tüketimi; vücutta birçok problemin aşılmasına katkı sağladığı gibi sağlıklı ve zinde yaşamın temel kaynağıdır\" şeklinde konuştu. 

Editör: Haber Merkezi