BURSA (İGFA) - Bursa Teknik Üniversitesi`nin ev sahipliğinde Yıldırım Belediyesi ve Simbiyoz Sosyal Aktivite Derneği ortaklığında düzenlenen Engellilik Çalıştayı Mimar Sinan Yerleşkesi Turkuaz Salon`da gerçekleştirildi. Çalıştay kapsamında aynı zamanda \"Cosmopolis\" projesinin de tanıtımı yapıldı.

Doç. Dr. Melda Medine Sunay`ın başkanlığını yaptığı çalıştayda İGF Genel Sekreteri ve aynı zamanda Bursada Bugün Genel Yayın Yönetmeni Aysın Komitgan da \"Dijital Savunuculuk\" sunumu gerçekleştirdi. 

Dijital hakların, dijital mecralarda ve çeşitli elektronik cihazlardaki bilgiye erişim, içerik yayımlama ve oluşturma özgürlüğünü ifade ettiğinin altını çizen Komitgan, siber suçlar olarak adlandırılan dijital medya üzerinden gerçekleştirilen taciz ve psikolojik şiddetin gün geçtikçe arttığını ve çok daha rahatsız edici bir hal aldığını söyledi.  

\"İNTERNET YASASI MEDYANIN GELECEĞİ ADINA ÖNEMLİ BİR ADIM OLACAK\"

Teknolojinin hızla gelişmesi, baskılı gazetelerin geldiği son nokta internet gazetelerini öne çıkardığını vurgulayan Aysın Komitgan, dünyanın birçok ülkesinde çıkarılan ancak ülkemizde halen çıkarılamayan internet yasasını zorunlu hale getirildiğini belirterek, bu konuda İGF olarak gereken her türlü desteği ve katkıyı vererek Sosyal Medya ve İnternet Gazeteciliği Yasası`nın bir an evvel çıkması için mücadeleyi verdiklerini söyledi.

İnternet Yasası`nın mevcut Basın Kanunu`nun içine entegre edilerek Basın Kanunu`nda değişiklik yapılmasının zorunlu hale geldiğini belirten Komitgan, \"Bilgisayar ya da cep telefonundan internet kullanımı her türlü iletişim araçlarının önüne geçmiş, internet vasıtasıyla dünyada, ülkemizde ya da şehirlerimizdeki siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel, hukuksal, toplumsal gelişmeler çok rahatlıkla ve hızlı bir şekilde öğrenme imkanı doğmuştur.

\"\"

Medya, gelişen teknoloji ve sosyal medyanın hızla büyümesiyle birlikte değişim zorunluluğu getirmiştir. Hızlı habercilik, yazılı ve görsel medya ile değil, internet medyasıyla başarılı olabilir. Sosyal medya ile yarışmanın en önemli yolu medyanın dijitalleşmesidir. Dijitale yönelik çalışmaların devam ettiği günümüzde internet yasası da vazgeçilmez hale gelmiştir.
O nedenle bir an evvel çıkarılacak olan İnternet Yasası, hem kişilerin hak ve özgürlüklerini korumak, hem de medyanın geleceğini kurtarmak adına çok önemli bir adımdır\" diye konuştu.
Dijital hakların savunulabilmesi adına sosyal medya ve internet gazeteciliği yasasının çıkarılması kaçınılmaz olduğunun altını çizen Aysın Komitgan, İGF`nin internet yasasına zemin hazırlamak, internet medyalarını bir çatı altında toplamak, şantaj, tehdit, karalama, kişi ve kurumların hak ve özgürlüklerine müdahale eden merdiven altı diye tabir ettiğimiz korsan haber sitelerinden Türkiye`yi kurtarmak amacıyla kurduklarını anlattı.

İLK VE TEK HABER AJANSI KURAN FEDERASYONUZ

İGF`nin 81 ilde ve Almanya, Belçika, İngiltere, Azerbaycan ve KKTC`de temsilciler ile bağlı 2 bin 200 kurumsal internet medyasını içinde barındıran bir gazetecilik meslek örgütü olduklarını kaydeden Komitgan, \"Bununla birlikte hayata geçirdiğimiz İGF Haber Ajansı (İGFA) ile İnternet Gazetecileri Federasyonu, gazeteciliği içinde barındıran konfederasyon, federasyon ve dernekler arasında Cumhuriyet tarihinde ilk ve tek haber ajansı kuran federasyon olma özelliği de taşımaktadır. Bu da ülkemizde hak ve özgürlüklerin korunması adına dijital savunuculuğun medya ayağında önemli adımlarından biridir\" dedi.

Dijital savunuculuğun Türkiye`de tam anlamıyla etkin olması için TBMM`de Dijital Mecralar Komisyonu`nda görüşülen ve çıkarılması beklenen olan yasanın tek başına yeterli olmayacağını ifade eden Aysın Komitgan, toplum ve bireyler olarak bu konuda federasyon ve derneklerin çalışmalarını desteklemek, sosyal medya ve internet medyaları aracılığıyla yaygınlaştırmak gerekiyor\" diye konuştu. Komitgan, sunumunda yurt dışından örnekler de verdi.

\"\"

Öte yandan Engellilik Çalıştayı`nda İstanbul Barosu`ndan Av. Süreyya Kardelen Yarlı \"Türkiye`de engellilerin hukuki durumu\" ile ilgili bilgi verirken, iç mimar Melike Yüksel ile Büşra Altıntepe ise \"Kentte erişilebilirlik ve sivil katılım\", Bursa Teknik Üniversitesi`nden Sosyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Adem Dağ da \"Engellilerle sosyal hizmet\" konularında katılımcıları bilgilendirdi.

 

https://www.web.tv/video/embed__9mr02l1sbbf
Editör: Haber Merkezi