Keskin’den Malatyalı bakan açıklaması ve deprem bölgesine odaklanılması çağrısı

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde Malatyalı bir ismin olmamasının üzüntüsünü yaşadıklarını, ancak bunun ileride telafi edileceğini umut ettiklerini belirtti.

Keskin yaptığı yazılı açıklama da, “Deprem bölgesi Malatya’mızın büyük destek verdiği Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğindeki Cumhurbaşkanlığı Kabinesinin milletimiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını, yararlı hizmet ve eserlere vesile olmasını diliyorum. Tüm bakanlarımızı tebrik ediyor, görevlerinde başarılar diliyorum.  Cumhurbaşkanlığı kabinesinde Malatyalı bir ismin olmamasının üzüntüsünü yaşıyoruz. Kabinede Mehmet Akif Üstündağ gibi Malatyalı spor adamının yanında, Malatyalı siyasetçi, bürokrat veya iş insanının yer almasını umut ediyorduk. Malatyalılar da özellikle Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı konusunda beklentisi oluşmuştu.  İnanıyorum ki, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Malatyalıların bu beklenti ve isteğine ileride cevap verecektir.  Depremin ilk gününden beri Malatya'da bulunan ve Malatya’yı tanıyan ve sorunları yakından gören Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy’un yeni kabinede de yer alması Malatya için ayrıca bir şanstır. Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy’un Malatya koordinatörü olarak devam etmesini ayrıca talep ediyoruz. Yeni dönemin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. ” dedi.

-Deprem bölgesine odaklanılmalı

Keskin, “Seçim bitti, geçim dönemine hızlı bir dönüş yapılmasını bekliyoruz. Şimdi siyasetten hızla çıkılmasını, deprem bölgesine odaklanmasını ve şehirlerimizin inşa sürecinin hızlandırılmasını istiyoruz. Malatya ile birlikte deprem bölgemizdeki yaraların sarılması, sorunların çözülmesi, taleplerin hızlı ve kalıcı olarak karşılanması için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyelerinden büyük bir beklentimiz bulunmaktadır. Malatya Çarşısı inşaatına en kısa sürede başlanılmasını ve en az 2 asır hizmet verebilecek bir projenin hayata geçirilmesini talep ediyoruz.” İfadelerini kaydetti.

-Esnaf için talepler

Keskin şu ifadeleri kaydetti, “Malatya’da depremlerden dolayı yaklaşık 20 bin esnafımız mağdur olmuştur. Esnafımız aynı anda canlarını, evini, işyerini, sermayesini kaybetmiştir.  Malatya esnafı büyük bir mağduriyet içindedir. Malatya’da öncelik ticari hayatın düzeltilmesi ve Malatya Çarşısı’nın yerinde dönüşüm ile yeniden inşası olmalıdır. Deprem bölgesinde bulunan esnaf ve sanatkarın vergi borçları, elektrik ve doğalgaz borçları silinmeli. Esnafların en az 1 yıl süreyle Bağ-Kur primleri devletimiz tarafından karşılanmalı. Deprem bölgesindeki ağır ve orta hasar raporları dikkate alınmadan mağdur olan tüm esnaf ve sanatkârımıza kısa çalışma ödeneği verilmeli. Esnafa 1 yıl boyunca asgari ücret oranında maaş desteği sağlanmalı, Esnafın yanında çalışanların maaşları 1 yıl devlet tarafından karşılanmalı. Zarar gören esnaflara nakliye desteği sağlanmalı. Esnaf ve sanatkarların çek ve senetleri 1 yıl süreyle ertelenmeli. KOBİ’lere verilen krediler nasıl silindiyse aynısı zarar gören esnaflar içinde geçerli olmalı esnaf kredi kefalet borçları silinmeli. Oda ve vergi kaydı olan ancak sigortalı olma niteliklerini taşımasına rağmen Bağ-Kur'a kayıt yaptırmamış olanların sigortalılıkları 4 Ekim 2000'den önce başlatılmalı. Geçmişte işyeri açmış, vergi mükellefi olmuş ancak Bağ-Kur’a kayıt ve tescilini yaptırmamış olanlara geriye dönük borçlanma imkânı getirilmesi umut ediyoruz.”

Editör: Haber Merkezi