Malatya emlakçılar odasında kamuoyuna saygıyla duyurulur

45 yıldır emlakçılık yapmakta olduğum emlakçı olarak ayrıca 20 yılı aşkın emlakçılar oda başkanı olarak yıllardır dile getirdiğim gibi yine belirtmek istiyorum
1999 yılı deprem yönetmeliğinde önce ilimizde yapılan konutların %80 ni depreme dayanıksız olduğu aşikardır çünkü söz konusu 1999 yılında önce inşaat yapan gerek mütahitler gerek ise projeyi çizen mühendisler ve projeyi onaylanan belediye yetkilileri bugünkü depremleri düşünmeyerek konut üretiyorlardı vatandaş o yıllarda bilinçsiz di bir evim olsun kafamı içerisine sokayım da ne olursa olsun diye düşünüyordu
Köyden şehire göçün hızlı şekilde gelişmesi hisseli parsellerin satışında engel olmadığı bu yıllarda belediyeler kontrollü sağlayamıyordu,hisseli parsellere gelişi güzel projesiz konutlar yapıldı.

Enflasyonun yüksek olduğu devalüasyonların yaşandığı ve kooparatifciliğin yaygın olduğu 1999 yılı öncesi hiç bir vatandaşımız ve hiç bir yetkili bugün yaşadığımız depremi düşünmüyordu. her şey güllük ve güzel gözüküyordu,bu yıllarda yani 1999 da önce yapılan binaların %98 yıkıldığını sayın cumhurbaşkanımız da belirtmektedir.
Cumhurbaşkanımızın açıklamasında yola çıkarak 1999 yılında önceki yapıların %2 si kaldığı anlaşılıyor 1999 yılında önce yapılardan kalan bu %2 nın tamamıda acilen yıkılması gerekiyor böyle bir felaketin yaşanmaması için.

Burada çevre şehircilik bakanlığı yetkililerinin Malatya da hasar tespiti yapan arkadaşlar 1999 öncesi yapı stoklarının bitirilmesi için hiç düşünmeden ve çekinmeden yıkım kararları raporlarını onaylayarak ilgili belediyelere bildirerek yıkım kararlarını acilen vermeleri gerekmektedir. belediye başkanlarımız bu yapıların yıkımını acilen hiç kimseye acımadan bu binaları yıkmaları gerekiyor.

Ayrıca 6 şubat 2023 pazartesi depreminden önce internet ilan sitelerinde bulunan satılık ve kiralık konutların ilanlarının sitelerde kaldırılması için gereken giriş imler yapılarak yasaklanması gerekmektedir.

Çevre şehircilik bakanlığı yetkililerinin sahada hasar tespitleri bitirildikten sonra depreme dayanıklı raporu verildikten sonra depreme dayanıklı raporu bulunan yapıların satılık ve kiralık ilanlarının internet sitelerinde yayınlanmasına müsaade edilmelidir.

Ayrıca tapu müdürlükleri satısı yapılacak tüm konutlarda depreme dayanıklı raporu İstemeli ve raporu yok ise satış işlemlerini gerçekleştirmemesi gerekmektedir.

Vatandaşlarımızın artık yüksek katlı binalara ilgi göstermemeleri.

Belediyelerimiz yüksek kat ptojelerini onaylamamaları gerekmektedir.drdeprem fay hattına yakın yerlere yapılacak projelerin onaylanması gerekmektedir.bir daha böyle felaketleri Rabbim bizlere bir daha yaşatmaması dileğiyle tüm Malatya ya sevgiler saygılar sunuyorum

Önemli not

Bu süreci fırsat bilerek konutların satış değerini ve kira miktarını düşünen ev sahiplerinin vicdanlı olmaya davet ediyoruz, hiçbir emlakçı arkadaşlarımız değerinden fazla istenilen konutların gerek satışı gerekse kiralamalarına aracılık yapmayacağını, emlakçı arkadaşlarımızın aracılık yapacakları tüm satışlarda kanunen almaları gereken komisyon oranınlarında indirim yapma kararı alınmıştır örneğin konut alacak müşterimiz deprem zede olup evinin yıkıldığını mağdur olduğunu belgeler ise emlakçı komisyon istemeyecektir konut kiralamalarında ise kanunen alınması gereken bir ay kira karşılığı emlakçı komisyonun 1/3 ni alınacaktır.

Vatandaşlarımızın aracılık hizmetlerini emlakçı odasına kayıtlı üyelerimiz ile yapsınlar, mağdur olmak istemeyen sağlıklı konut almayı düşünen vatandaşlar ımız yeri yurdu bulunan emlakçılar odasına kayıtlı olan emlakçılar ile irtibata geçsinler odamıza kaydı bulunmayan emlakçılara itibar etmesinler özellikleri yeri yordamı olmayan çantacı emlakçıları kayle almamalarını istihram ediyorum

Editör: Haber Merkezi