Malatya'da yaşanan depremlerin ardından ortaya çıkan ve 15 bine ulaştığı iddia edilen tarımsal alanlardaki kaçak yapılaşma sorunu, ciddi bir endişe kaynağı haline geldi. Malatya İnönü Üniversitesi İnşaat Teknolojileri Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Aluçlu, "Malatya'nın en büyük sorunlarından biri, tarımsal alanlarda artan kaçak yapılaşmadır. Son iki ayda 12 binden 15 bine yükselen kaçak yapı sayısı, gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Bu kaçak yapılaşma genellikle mühendislik hizmeti alınmaksızın, usta kontrolü veya vatandaşın kendi denetimi altında gerçekleşiyor. Belediyelerin ruhsat vermediği bu yapılar, kontrol mekanizması eksikliği nedeniyle ortaya çıkıyor. Şu anda kontrol edilmeyen binalar, ileride kontrollü bir şekilde yıkılacak. Ancak bu yapılar, seçim süreçlerinde bazı olaylara göz yumularak inşa ediliyor. Bu durum, Malatya'nın tarımsal topraklarının ciddi şekilde zarar görmesine yol açıyor" şeklinde konuştu.

Malatya'da kaçak yapılaşmanın 15 bine ulaşmasının, tarım arazilerinin tahrip edilmesi anlamına geldiğine dikkat çeken Aluçlu, bu yapıların gelecekte kontrollü bir şekilde yıkılmasının zorluğuna da vurgu yaptı. Ayrıca, belirli dönemlerde çıkan af yasalarının, kaçak yapılaşmalara seçim dönemlerinde göz yumulmasına neden olduğunu ifade etti.

Aralık ayında güneşli havanın tadını çıkardılar Aralık ayında güneşli havanın tadını çıkardılar

Malatya'nın geleceği açısından büyük bir tehdit oluşturan bu durum, sadece bölgedeki değil, ülke genelindeki kaçak yapılaşma sorununa da ışık tutuyor. Yetkililerin bu sorunu ciddi şekilde ele alması ve gerekli önlemleri alması, tarımsal alanların korunması ve gelecek nesiller için sağlıklı bir çevre bırakılması adına hayati önem taşıyor.